Projekty


Smaki i tradycje regionu


Program mający na celu krzewienie kultury regionu, powrót do tradycji oraz integracje społeczności lokalnej. Do tej pory odbyły się dwie edycje projektu.

Celem projektu:

  • krzewienie kultury regionu,
  • pokazanie potencjału kulinarnego beneficjentów projektu,
  • integracyjne tworzenie ozdób,
  • powrót do tradycji poprzez pieczenie pierniczków według starych receptur,
  • warsztaty integracyjne dekorowania pierniczków,
  • wspólna kolacja wigilijna dla rybniczan,

W ramach projektu przeprowadzono warsztaty tworzenia ozdób świątecznych wśród grup seniorów i kół gospodyń z Rybnika. Wykonane ozdoby były przekazane mieszkańcom w czasie wigilii na rynku. Upieczono również pierniczki, które były ozdabiane na rybnickim rynku. Dla wszystkich chętnych przygotowano wigilijne potrawy, które były wydawane w czasie Finału Rybnickiego Bożego Narodzenia i Kolędowania.

Program współfinansowany przez Miasto Rybnik oraz ze środków własnych Fundacji

Wielkanocne tradycje regionu


Celem projektu było krzewienie tradycji wielkanocnych regionu. Projekt skierowany był do grup seniorów, kół gospodyń przedstawicieli UTW oraz osób z niepełnosprawnościami a przede wszystkim dla wszystkich chętnych mieszkańców Rybnika.

W ramach projektu:

  • przygotowano jarmark świąteczny,
  • zorganizowano warsztaty tworzenia palm wielkanocnych na rynku a także wspólnie tworzono kolorowe pisanki.
  • zorganizowano również grę miejską.

Atrakcją było wspólne gotowanie barszczu na rybnickim rynku z udziałem Prezydenta Miasta a także gwiazd mediów.

Dla dzieci przygotowano zagrodę kurczaków, w której to milusińscy mogli zarówno tworzyć ozdoby a także wykonywać konkretne zadania związane z tradycja świąt.

Program współfinansowany przez Miasto Rybnik oraz ze środków własnych Fundacji.